nabbsjuan

Direktlänk till inlägg 16 december 2009

Jämtländsk mat, det är den de gör i Jämtland.

Av Flanören utmed Tolken - 16 december 2009 17:18

Sitter och tar en öl på hotellet.

De flesta ha åkt hem, mitt tåg går inte förrän 20.52


På beslutsmötet idag hände inga uppseendeväckande saker.

Projekten blir bättre och bättre.

T.ex ett som skulle rusta kvinnliga företagare och förbereda andra kvinnor för att starta företag.

Ett lovvärt projekt med Värmland och Hedemark som projektägare.

Ett annat projekt handlade om att få invandrare och befintliga företag att passa ihop, hur invandrares, många gånger, speciella kompetenser skulle kunna tas i bruk(bl.a.  språk och kulturförståelse).

7 projekt hamnade under klubban.


  

Vi fick var sin bricka och några glas, sedan var det verkstad. 



I går eftermiddag besökte vi Ås bygdegård för att ta del av ett gränsöverskridande matprojekt "Söka gammalt skapa nytt", mellan Jämtland och Trönderlagene.

Svensk projektägare var Eldrimer.

Vi fick hålla "matverkstad", liknade närmast en vinprovning.

Öl, speket kött och ost ingick i utrustningen.


Det är påfallande, vad gott hantverksmat smakar.

Inget insprutat vatten eller saltlösning, allt framställt utan tillsatser.

Jag har lite svårt för getost, men det får jag skylla mig själv.


Hantverksmat är inget specifikt Jämtländskt, men däremot är maten i Jämtland unik.

Precis som alla mathantverkare som ingår i "Västsvensk mersmak" med bl.a Sjuhäradsmat som underavdelning.

Efterfrågan på naturlig mat är redan stor och kommer att öka lavinartat.

Om man tar bort vad man får betala för saltlösning och vatten i fabriksmaten, så är den inte speciellt mycket dyrare.

Kanske ett par chipspåsar.


 
 
margus

margus

16 december 2009 22:33

Vilka spännande evenemang du är ute på!
Hmmm... julskinkan vill jag ju ha saltsprutad förstås. Har slaktat själv och bara lagt i saltlake, men det var inte lika gott som sprutad - och gråtrist var den också. Jag övergick då till att lämna in skinkan för sådan behandling.
Var och en blir salig på sin tro.

http://margus.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Flanören utmed Tolken - 11 september 2021 13:43

  Lite stolt, gränsande till skryt. Tomaterna och Dahliorna skäms inte för sig. På bilden är det femte korgen som skördats. Däremellan en hel del till ge bort. Snackstomaterna(körsbörssorter) oräknade. Tomaterna ger bra i år, trots att näs...

Av Flanören utmed Tolken - 25 augusti 2021 11:55


  Budenovka tronar bakom en kull körsbärstomater. Från vänster: Helsing Junction musik,Cherio, Guldhumla, Rosa Humla, Cherokee, Black sherie, Indigo. Barnmorska är Sibiriskt guldpäron.   Varför denna uppmärksamhet för en tomat? Jo den ...

Av Flanören utmed Tolken - 15 oktober 2019 09:18

Redan förra året skulle vi ha gjort en tysk resa. Ett gäng PRO:are, som städslade Rolfs Flyg&Buss till Moseldalen. Men av det blev det intet. Hustrun hamnade i en sjukvårdssväng. Lyckligtvis avfärdade undersökningsresultaten våra farhågor. Det kan ...

Av Flanören utmed Tolken - 12 oktober 2019 08:25

Vi samlar på oss räkskal i frysen. Nu hade ett helt fack blivit fullt. Dags att göra fond. Fonden är fin till såser, soppor och grytor Två kilo räkskal, det blev att ta fram en av 10-litersgrytorna.   Morötter, lök, Purjolök, Tomat och Fän...

Av Flanören utmed Tolken - 24 augusti 2019 15:00

  Nu börjar plantorna göra skäl för kompost och gödsel. Gödsel både på flaska och i naturligt skick. Alla sorter utom en har gett mogen frukt hittills. Cherio, en busktomat ger så bra att man alltid kan ha tomater på bordet, från 15 juli. På b...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< December 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Kategori


Ovido - Quiz & Flashcards