nabbsjuan

Direktlänk till inlägg 28 juli 2009

Krusbärsmarmeladen och dess kompisar

Av Flanören utmed Tolken - 28 juli 2009 10:47

Krusbärsmarmeladen blev lyckad. Nio fulla burkar och en halvfull att börja med.

Vi kokar den betydligt längre än vad det brukar stå i recepten.

Därför tillsätter vi ingenting, bara bär och socker. Marmeladen blir fast, så man kan skära den i bitar.

Rinnande marmelad är inte roligt.

Men det hände något intressant.

Ju längre marmeladsmeten kokade så tilltog en röd färg.

Det var ju gröna bär.

Korinterna ger ingen röd färg.

Den blev vacker inte tu tal om det, men lite lustigt.

Tre av burkarna är lite mindre, gebortburkar.


I kväll eller i morgon, beroende på väder så ska vi koka Hallon/Rabarbermarmelad.

Vi brukar koka så mycket att det räcker lite längre än ett år.

Oftast går vi runt på 6-7 sorter.


Minnesvärt marmeladkok

Marmeladkoket vi kommer ihåg, är det på färska Fikon.

Vi hade varit några dagar i Paris.

Utanför Bon Marche vid T-banestationen Sevre Babylon, stod en kille och sålde Fikon.

Vi köpte 3 kg.

Hur skulle vi få hem dom välbehållna?

Jo, vi hade varit på Dehillerins, en köksredskapsaffär och införskaffat några grytor.


 Hustrun, med fasta steg mot köksredskapen, största proffsbutiken i Paris


Vi fyllde grytorna med Fikon och de kom i god kondition hem till den väntande kokkärlet.

Den marmeladen har vi någon burk kvar av ännu.

Det har blivit ostmarmeladen nummer ett.


I tillegg, som Norrmännen säger, blev det över 10 liter Hallon idag.

 
 
skogsfrua på dal

skogsfrua på dal

29 juli 2009 16:34

Du skulle nog bli en överlevare om det knep;) Håhå jaja, skogsfrua blir trötter vid blotta tanken på att koka en massa marmelad, äta den är en annan sak, hehe. Vi köper. De senaste s.k hemkokta visade sig vara mycket flytande! och hamnar nog på pannekagerna istället för på den rostade brödskivan.

http://www.barasaras.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Flanören utmed Tolken - 11 september 2021 13:43

  Lite stolt, gränsande till skryt. Tomaterna och Dahliorna skäms inte för sig. På bilden är det femte korgen som skördats. Däremellan en hel del till ge bort. Snackstomaterna(körsbörssorter) oräknade. Tomaterna ger bra i år, trots att näs...

Av Flanören utmed Tolken - 25 augusti 2021 11:55


  Budenovka tronar bakom en kull körsbärstomater. Från vänster: Helsing Junction musik,Cherio, Guldhumla, Rosa Humla, Cherokee, Black sherie, Indigo. Barnmorska är Sibiriskt guldpäron.   Varför denna uppmärksamhet för en tomat? Jo den ...

Av Flanören utmed Tolken - 15 oktober 2019 09:18

Redan förra året skulle vi ha gjort en tysk resa. Ett gäng PRO:are, som städslade Rolfs Flyg&Buss till Moseldalen. Men av det blev det intet. Hustrun hamnade i en sjukvårdssväng. Lyckligtvis avfärdade undersökningsresultaten våra farhågor. Det kan ...

Av Flanören utmed Tolken - 12 oktober 2019 08:25

Vi samlar på oss räkskal i frysen. Nu hade ett helt fack blivit fullt. Dags att göra fond. Fonden är fin till såser, soppor och grytor Två kilo räkskal, det blev att ta fram en av 10-litersgrytorna.   Morötter, lök, Purjolök, Tomat och Fän...

Av Flanören utmed Tolken - 24 augusti 2019 15:00

  Nu börjar plantorna göra skäl för kompost och gödsel. Gödsel både på flaska och i naturligt skick. Alla sorter utom en har gett mogen frukt hittills. Cherio, en busktomat ger så bra att man alltid kan ha tomater på bordet, från 15 juli. På b...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9
10
11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23
24
25 26
27 28 29 30 31
<<< Juli 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Kategori


Ovido - Quiz & Flashcards