Direktlänk till inlägg 16 mars 2009
Här har ju levererats ett "långkok" på Limerickar, det fick mig att tänka på ett annat långkok "rilletes de porc", en fransk fläskpastej, från Loiredalen.
Den tar sin rundliga tid att göra, men är fantastiskt god.
Får man sen lite vana efter att ha gjort några omgångar, kan den bli ännu bättre efter egen smak.
Finns att köpa i lösvikt på många håll i Frankrike, men här har jag inte stött på den.
Man kan naturligtvis halvera receptet, men dock inte tillagningstiden.
Lycka till!
Ingridienser:
2 kg griskött, från grisens olika delar, t.ex tjockskurna revben, bog , skinka och sidfläsk.
1,5 hg salt fläsk, skuret i tärningar
3 gula lökar i tärningar
120 gram ister/stekflott
½ liter torrt vitt vin
Kryddpåse med 1 lagerblad, 2-3 salviablad, en timjankvist. 1 krossad vitlöksklyfta och 3 kryddnejlikor.
Malen vitpeppar, inget salt.
Tillredning:
Bryn revbenen i istret i en stekgryta.
Sätt på ugnen på 130 grader.
När revbenen är brynta,
Lägg i lök och låt svettas i 5 minuter.
Tillsätt ½ liter vatten och vinet, därefter kryddpåsen och fläskköttet i 3 cm-tärningar.
Låt koka upp och mal ner vitpeppar.
Ställ in grytan med lock, i den varma ugnen i 4 och ½ timme!!!
Rör om väl med jämna mellanrum
Tillsätt lite vatten, buljong eller vitt vin om det kokar torrt.
Ta ut grytan, låt den svalna så mycket att du med rena händer kan ta bort ben och svål.
Innehåller fläskmassan överflödig vätska, låt denna koka bort ovanpå spisen.
Låt allt svalna lite, fyll på, inte för stora, burkar och täck över med smält ister/flott.
När burkarna kallnat, har de, täckta med lock eller smörpapper, en utmärkt konservering för att stå i kylskåp.
Låt stå i 3 dagar, jag vet det är svårt, men smaken blir så mycket bättre.
Perfekt som rikligt pålägg på vitt bröd, rostat eller färskt med ett glas torrt vitt vin från Loiredalen.
Som förrätt, med smågurkor
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
|||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | |||
16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|