nabbsjuan

Direktlänk till inlägg 16 mars 2009

Franskt långkok

Av Flanören utmed Tolken - 16 mars 2009 12:16

 Här har ju levererats ett "långkok" på Limerickar, det fick mig att tänka på ett annat långkok "rilletes de porc", en fransk fläskpastej, från Loiredalen.

Den tar sin rundliga tid att göra, men är fantastiskt god.

Får man sen lite vana efter att ha gjort några omgångar, kan den bli ännu bättre efter egen smak.

Finns att köpa i lösvikt på många håll i Frankrike, men här har jag inte stött på den.

Man kan naturligtvis halvera receptet, men dock inte tillagningstiden.

Lycka till!

Ingridienser:

2 kg griskött, från grisens olika delar, t.ex tjockskurna revben, bog , skinka och sidfläsk.

1,5 hg salt fläsk, skuret i tärningar

3 gula lökar i tärningar

120 gram ister/stekflott

½ liter torrt vitt vin

Kryddpåse med 1 lagerblad, 2-3 salviablad, en timjankvist. 1 krossad vitlöksklyfta och 3 kryddnejlikor.

Malen vitpeppar, inget salt.

 

Tillredning:

Bryn revbenen i istret i en stekgryta.

Sätt på ugnen på 130 grader.

När revbenen är brynta,

Lägg i lök och låt svettas i 5 minuter.

Tillsätt ½ liter vatten och vinet, därefter kryddpåsen och fläskköttet i 3 cm-tärningar.

Låt koka upp och mal ner vitpeppar.

Ställ in grytan med lock, i den varma ugnen i 4 och ½ timme!!!

Rör om väl med jämna mellanrum

Tillsätt lite vatten, buljong eller vitt vin om det kokar torrt.

 

Ta ut grytan, låt den svalna så mycket att du med rena händer kan ta bort ben och svål.

Innehåller fläskmassan överflödig vätska, låt denna koka bort ovanpå spisen.

Låt allt svalna lite, fyll på, inte för stora, burkar och täck över med smält ister/flott.

När burkarna kallnat, har de, täckta med lock eller smörpapper, en utmärkt konservering för att stå i kylskåp.

Låt stå i 3 dagar, jag vet det är svårt, men smaken blir så mycket bättre.

 

Perfekt som rikligt pålägg på vitt bröd, rostat eller färskt med ett glas torrt vitt vin från Loiredalen.

 

Som förrätt, med smågurkor

  
 
 
Sigge

Sigge

16 mars 2009 15:38

Jo då den nådde mej eller rättare sagt matte.
Men matte kan inte klämma ur sej nåt som ens har minsta likhet med limmerickar eller rim så den är tillbaka hos Kaspers matt igen.

http://svamphunden.bloggagratis.se

 
Berit Elisabet med Kasper

Berit Elisabet med Kasper

16 mars 2009 18:00

Hej igen!
Ser att Sigges matte svarat dig här, och hon ville itne vara med (du kan se hennes svar i min gästbok).
Men skam den som ger sig! Jag la till en limerick om hennes oförmåga :-) och har just skickat den vidare till Medresenärskan (som haft den förut men itn riktigt fattar limerickens struktur).
Hon kommer att ta sig an den, det har jag kollat trots att kommentarer tydligen inte går in just nu på hennes blogg.
Men du kan kolla hos mej, klicka på mina Dagsländor!
Jisses, en sån pastej du ger recept på!! Kanske nåt för mej, som inte gillar lever!

http://www.belof.se

 
skogsfrun på dal

skogsfrun på dal

17 mars 2009 20:31

Ja...hm, det var annat än kalvdans;) MIn grötdiet tillåter inga såna utsvävningar men fisk och värmlandskorv med rotmos slinker (alltför) lätt ner. Dina krispigt gröna krasseblad här på bloggen får också snålvattnet att rinna till;)

http://www.barasaras.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Flanören utmed Tolken - 11 september 2021 13:43

  Lite stolt, gränsande till skryt. Tomaterna och Dahliorna skäms inte för sig. På bilden är det femte korgen som skördats. Däremellan en hel del till ge bort. Snackstomaterna(körsbörssorter) oräknade. Tomaterna ger bra i år, trots att näs...

Av Flanören utmed Tolken - 25 augusti 2021 11:55


  Budenovka tronar bakom en kull körsbärstomater. Från vänster: Helsing Junction musik,Cherio, Guldhumla, Rosa Humla, Cherokee, Black sherie, Indigo. Barnmorska är Sibiriskt guldpäron.   Varför denna uppmärksamhet för en tomat? Jo den ...

Av Flanören utmed Tolken - 15 oktober 2019 09:18

Redan förra året skulle vi ha gjort en tysk resa. Ett gäng PRO:are, som städslade Rolfs Flyg&Buss till Moseldalen. Men av det blev det intet. Hustrun hamnade i en sjukvårdssväng. Lyckligtvis avfärdade undersökningsresultaten våra farhågor. Det kan ...

Av Flanören utmed Tolken - 12 oktober 2019 08:25

Vi samlar på oss räkskal i frysen. Nu hade ett helt fack blivit fullt. Dags att göra fond. Fonden är fin till såser, soppor och grytor Två kilo räkskal, det blev att ta fram en av 10-litersgrytorna.   Morötter, lök, Purjolök, Tomat och Fän...

Av Flanören utmed Tolken - 24 augusti 2019 15:00

  Nu börjar plantorna göra skäl för kompost och gödsel. Gödsel både på flaska och i naturligt skick. Alla sorter utom en har gett mogen frukt hittills. Cherio, en busktomat ger så bra att man alltid kan ha tomater på bordet, från 15 juli. På b...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3 4 5 6 7
8
9 10 11 12 13
14
15
16
17
18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Mars 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Kategori


Ovido - Quiz & Flashcards