nabbsjuan

Direktlänk till inlägg 19 april 2015

Dagens bild, söndag; Päronknoppar.

Av Flanören utmed Tolken - 19 april 2015 07:00

 

Knoppar som sväller/brister(var det Karin Boje?). Päronträdet, med sina tre sorter är översållat med knopp. Efter tre år av ganska kraftig beskärning, så riktigt exploderar det.

Med sina tre sorter, Augustipäron, Dubbel Philip och Göteborgs Diamant kommer det att digna under tyngden om man inte kartrensar.

Så vitt framt Humlorna vill och vi slipper i från regn eller nattfrost. Om någon månad vet vi bättre.


Flanören fick en helsida i Borås Tidning idag. Låt vara att bilden tog halva utrymmet.

Hade egentligen inte tänkt att delta i nåt sånt den här gången, men Marianne bad så snällt.


Kjell Eliasson får ständigt nya uppdrag. När han arbetade på Monsun-Tison blev han snabbt ordförande för Metallfacket. Han har varit regionpolitiker för Vänsterpartiet och han hann inte ens gå med i PRO innan han blev vald till ordförande.

Lagom till 70-årsdagen skall Kjell för andra gången operera en handskada. När vi träffas på PRO Centrums nya kansli i Träffpunkt Simonsland inleder han med att berätta hur han skadade sig och fick åka ambulans till Göteborg.
– Vi brukade ju prata om blåljuspatienter i regionen och nu när jag fick åka ambulans bad jag att de skulle sätta på blåljuset så jag fick känna hur det var. Men det var inte värt blåljuset och sirenerna, säger han leende och pekar på handen.
Det politiska intresset började tidigt hemma i Sjuntorp. Kjell gick med i dåvarande Sveriges kommunistiska partis ungdomsförbund 1962.
– Hade du pratat med min lärarinna skulle hon ha sagt att det inte var konstigt, säger Kjell och berättar om hur han reagerade när en klasskamrat fjäskade för fröken med att bära hem ben till hennes hund och ge henne äpplen.
– Men det fackliga började inte på allvar förrän jag gått på folkhögskola och på AMU-center och kom till Monsun-Tison i Borås.
Här blev Kjell fackordförande 1974 och var kvar på den posten fram till 1998. Skälet till att han då slutade med det fackliga arbetet var att han fick uppdrag för Vänsterpartiet i regionstyrelsen.
– Det var en av de största våndorna jag varit med om, att sluta efter 25 år som klubbordförande, säger han.
I dag när han ser tillbaka är han glad för det pionjärarbete han var med om att genomföra när företaget flyttade till Ryda och arbetsorganisation och löneorganisation omformades, som Kjell ser det till det bättre.
Ett annat pionjärarbete som Kjell i dag är glad över är bildandet av regionen. Han var med i förberedelserna, sedan blev det 12 år i regionutvecklingsnämnden och uppdrag bland annat i regionstyrelsen och regionfullmäktige. Och nu har han fått ett nytt uppdrag som han tycker är intressant, i viltförvaltningsdelegationen under länsstyrelsen, som bland annat beslutar om licensjakt och skyddsjakt.
Kjell har tillhört förnyarna inom Vänsterpartiet, men säger att han också försvarat sina partikamrater från 30- och 40-talen som hyllade kommunismen och menar att man måste se detta utifrån den tidsanda de levde i. Samtidigt tillhör han dem som alltid vunnit respekt bland motståndare i alla läger.
– Jag har haft lika lätt att ta en pilsner med en moderat som en partikamrat, säger han. En grundinställning är att hur oense vi än är just nu så har vi annat att prata om i morgon. Resultatmässigt tror jag det har lönat sig bättre att se möjliga framgångsvägar i stället för att odla konflikter.
När Kjell fyllde 65 blev han uppringd av ordföranden i PRO-distriktet.
– Han ringde inför årsmötet i PRO Centrum och sa att de tänkt sig mig som ordförande. Men jag var inte ens medlem i PRO. Så jag nominerades som ordförande innan jag hann bli medlem, berättar han.
PRO Centrum är den största av PRO-föreningarna i Borås med cirka 570 medlemmar.
– Men jag har lyckats sänka medlemsantalet med 35 personer, säger Kjell med glimten i ögat.
Han förklarar det med föreningens extremt höga medelålder, det blir allt vanligare att de riktigt gamla lämnar PRO och det är inte helt lätt att locka nya medlemmar.
– Där har vi en kod att knäcka för att på ett naturligt sätt få med de yngre pensionärerna, säger Kjell.

Kjell Eliasson
Fyller: 70 år den 19 april.
Bor: Äspered.
Familj: Hustru, två barn, fyra barnbarn.
Gör: Är ordförande i PRO Centrum i Borås, leder datacirklar i föreningen. Har mindre politiska uppdrag, är bland annat med i arvodesberedningen i Borås stad.
Intressen: Odling, "jag vill följa det som växer, inte det som finns runtomkring, jag odlar grönsaker och sår och förökar gamla kulturväxter". Brottning, har varit ordförande i Borås brottarklubb, är nu suppleant i styrelsen.
Övrigt: Kjell har varit aktiv i kaninavelsföreningen. Under en tid födde han upp kaniner och åkte på utställningar med dem.


Marianne Hedenryd

familjeredaktör

 
ANNONS
 
Eva Trillian

Eva Trillian

19 april 2015 09:46

Stort GRATTIS på dagen :)
En fint skriven artikel som säkert många läser!
Önskar dig en alldeles ypperlig födelsedag!
HippHipp!

http://provtyckningar.blogspot.com

Flanören utmed Tolken

19 april 2015 11:01

Tackar och bugar.
P.g.a operationen i torsdags, så har jag avböjt uppvaktningar(live), men barn och barnbarn kommer om en stund.
Tror att det blir bra, då kan man uppskatta uppmärksamheten från de närmaste.
Ha det gôtt

 
Ingen bild

Torsbergs Farm

21 april 2015 06:45

Ett försenat grattis från Kalle & mig, läser din blogg men inte varje dag! Hoppas ni har det bra och kan påta mycket i jorden. Må väl!

Flanören utmed Tolken

21 april 2015 07:30

Tackar, tackar.
Jo, nu har ju vädret kommit för uteaktiviteter.
Ha det gôtt.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Flanören utmed Tolken - Torsdag 18 april 18:09

  Översiktsbild, med Paprika och Chili i förgrunden, sedan Tomater, lite längre bort Basilika och så Tomater igen.   Igår var det dags för omplantering av det tidigr sådda. 11 sorters Tomater, 2 Paprika och 3 Chili. Därtill två sorters Basil...

Av Flanören utmed Tolken - Måndag 8 april 09:03


  Där låg de då och guppade. Den ena blev lite skraj och dök. Kom aldrig igen medan jag var kvar, trots att partnern ropade. Ska bli kul att följa dem. I övrigt är det lite dåligt med sjöfågel. Förmodligen blåsten som får dem att ta lä.   ...

Av Flanören utmed Tolken - Söndag 31 mars 10:29

Tomater, Chili och Paprika tuffar på. Nu har de sett dagens(articifiellt) ljus i fyra veckor. Lampan får höjas emellanåt, när bladen kommer för nära. En sort har varit lite trög, så det har blivit en lite sen omsådd. När tomaterna börjar mogna, så...

Av Flanören utmed Tolken - Söndag 17 mars 11:43

Är en stund kvar till de två sista loppen i VM. Hemma-VM och stora förväntningar på det svenska laget. Internt hade landslaget ett mål att ta en medalj, damstafetten låg bäst till. Det skulle vara den första på många år. Det har blivit tre! och...

Av Flanören utmed Tolken - Lördag 16 mars 21:14

  Hittade en sida på nätet, av en hobbyodlare, som sålde fröer väldigt billigt. Det är kulturarvssorter, på olika bevarandelistor. De har det gemensamt, att det inte är några hybrider och därmed kan man ta frön från de egna växterna och så åre...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2 3 4 5
6
7
8
9 10 11 12
13 14 15 16 17
18
19
20 21
22
23 24
25
26
27
28 29
30
<<< April 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ nabbsjuan med Blogkeen
Följ nabbsjuan med Bloglovin'

Kategori


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se