nabbsjuan

Direktlänk till inlägg 10 mars 2009

Det är snart dags nu

Av Flanören utmed Tolken - 10 mars 2009 08:24

Nu är det snart dags att ta fram Dahlierötterna, driva dem, så att man får en lång blomning.

Rötterna kan se uttorkade och skrumpna ut, men det kommer skott.

Även dags att stoppa frön i jord. Jag sår frön från egna Dahlior i år, i rent experimentsyfte.

Förra årets köpta frö gav fina plantor.

Dahlior ger inte samma blomma tillbaka, utan kan komma med stora överraskningar. Man får hoppas på försynen. Efterhand lär man sig vilka som ska pollinera varandra för att det ska bli önskat resultat. Men jag låter naturen sköta sig själv.

Ska väl ha ner ett antal andra frön med. Det som behöver sås riktigt tidigt, som bl.a Purjolök, brukar jag köpa plantor av. Det är inte värt att värma upp växthuset redan i februari, för några få plantor.

Har även slutat så Tomater, det är bättre att köpa. Det blir tillräckligt under konstbelysningen inne i April ändå.

Men Astrar, Tagetes, Sommarrudbeckia samt ett antal kryddväxter blir det trots att Italienresan kommer emellan. Får sätta hoppet till barnen, att de fixar vattning och omsorg när vi är borta.

 Basilika brukar jag ha i 2-3 rymliga lådor i växthuset hela sommaren. 2-3 skördar ger både färsk och för infrysning förutom till Pestosås för hela året.

Direkt när vi kommer hem så sår jag stratifierade luktärter. Jag lägger dem i blöt i något dygn eller tills de börjar svälla, sen sår jag i lådor som får sig en frostknäpp i frysen ett dygn eller två. Jodå, de brukar gro bra.

I början av maj sår jag Solrosor, Krasse, Pumpa, Melon och kanske nåt annat som faller på. Allt åker ut i landen, när frostrisken är över i början på juni. Men det har inte varit någon riktig ordning på järnnätterna de sista 15-20 åren.

I början av juni sår jag tvårigt, som t.ex Stockros och Fingerborgsblomma liksom förnyar en del perenner från frö. Till många av dom samlar jag frö under sensommar och höst.

Under tiden har det kommit ner lite grönsaksfrö efter hand.

Nu är bästa tiden, bara planer, innan misslyckandena grinar en i ansiktet. För all del, det brukar gå bra, men en regnig sommar kan förstöra t.ex pumporna.

 
 
skogsfrun på dal

skogsfrun på dal

10 mars 2009 09:29

Det må jag säga -vilket odlingsintresse! Själv har jag lagt det bakom mig och njuter nu enbart av det som behagar komma upp av sig själv, nästan;) Hade underbara dalior en gång men vinterförvaringen lyckades inte, de ruttnade. Har dock fått liv i en gammal halvdöd rosenrabatt med hjälp av beskärning hästskit och gräsklipp så intresset ligger latent och lurar.

http://www.barasaras.bloggagratis.se

 
Flanören

Flanören

10 mars 2009 09:56

Kan bara inte låta bli.
Man får en riklig belöning i form av fjärilar, humlor och ett rikt insektsliv i övrigt.
Vi använder, framför allt kryddväxterna i praktiken, torkade, färska och i pastor av olika slag. En del år mer andra mindre.

http://www.nabbsjuan.bloggagrati.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Flanören utmed Tolken - 11 september 2021 13:43

  Lite stolt, gränsande till skryt. Tomaterna och Dahliorna skäms inte för sig. På bilden är det femte korgen som skördats. Däremellan en hel del till ge bort. Snackstomaterna(körsbörssorter) oräknade. Tomaterna ger bra i år, trots att näs...

Av Flanören utmed Tolken - 25 augusti 2021 11:55


  Budenovka tronar bakom en kull körsbärstomater. Från vänster: Helsing Junction musik,Cherio, Guldhumla, Rosa Humla, Cherokee, Black sherie, Indigo. Barnmorska är Sibiriskt guldpäron.   Varför denna uppmärksamhet för en tomat? Jo den ...

Av Flanören utmed Tolken - 15 oktober 2019 09:18

Redan förra året skulle vi ha gjort en tysk resa. Ett gäng PRO:are, som städslade Rolfs Flyg&Buss till Moseldalen. Men av det blev det intet. Hustrun hamnade i en sjukvårdssväng. Lyckligtvis avfärdade undersökningsresultaten våra farhågor. Det kan ...

Av Flanören utmed Tolken - 12 oktober 2019 08:25

Vi samlar på oss räkskal i frysen. Nu hade ett helt fack blivit fullt. Dags att göra fond. Fonden är fin till såser, soppor och grytor Två kilo räkskal, det blev att ta fram en av 10-litersgrytorna.   Morötter, lök, Purjolök, Tomat och Fän...

Av Flanören utmed Tolken - 24 augusti 2019 15:00

  Nu börjar plantorna göra skäl för kompost och gödsel. Gödsel både på flaska och i naturligt skick. Alla sorter utom en har gett mogen frukt hittills. Cherio, en busktomat ger så bra att man alltid kan ha tomater på bordet, från 15 juli. På b...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3 4 5 6 7
8
9 10 11 12 13
14
15
16
17
18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Mars 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Kategori


Ovido - Quiz & Flashcards