nabbsjuan

Direktlänk till inlägg 7 november 2015

Dagens bild, lördag; Vattenhål.

Av Flanören utmed Tolken - 7 november 2015 08:00

 

Askanäsdjuren har möjlighet att dricka i sjön. Förr var ju de här avtrycken i naturen väldigt vanliga.


I går var det möte med Viltförvaltningsdelegationen.

Fullt hus, i stort sett. bara en ledamot av 14 som inte var där, flera tjänstemän/kvinnor som skulle föredra. En stressad Landshövding, som inte kunde vara med på hela mötet, han behövde gå i från en gång och gå innan mötet var slut. Landets landshövdingar skulle ha telefonmöte om flyktingmottagningen. Ovanpå det har han ju blivit utsedd till regeringens utredare i frågan och slulle innan landshövdingemötet telefonträffa sin nya stab, som naturligtvis sitter i Stockholm.

Men vi ställde om i dagordningen, så länets viltförvaltning led ingen större skada.

Den stora diskussionsfrågan blev Klövviltsförvaltningen(läs Älg)

Älgstammen har minskat, men delregionalt uppvisas variationer.

En skrivning om att den skulle minska ytterligare väckte debatten.

LRF och skogsägarna ville ta bort fler, jägarna och naturintressena ville behålla stammen, eller rent av låta den växa till.

Någon sa mycket träffsäkert, "eftersom vi vill gynna Vargen, så måste ju den ha mat också", som ett argument för att intye minska Älgbeståndet.

Vi hamnade så småningom i en kompromiss(svensk beslutstradition); vi skjuter av där de är många och går lite försiktigare fram. Jägarna i stora delar av Västra Götaland har redan under höstens jakt fällt färre Älgar än de tilldelas, utan uppmaning.

Skogs-och markägare beklagar sig över sina misslyckade Tallplanteringar. Unga Tallplantor är tydligen festmat för Älgen.

Dagens mest intressanta punkt, var inte ens nån beslutsfråga.

Nationell status för varg.

Vi har, som ett årssnitt c:a 420 vargar i landet. Utan invandring av abesläktade djur, är det för lite, fär att stammen ska utavlas. Inaveln bara ökar.

Men, vandrar det in ett obesläktat djur var femte år, så klarar vi oss med 300 vargar.

Under en Vargålder, som genomsnittligt är fem år, sprids 2-3 kullars nya gener.

Skulle vi inte ha nån invandring, så skulle vi behöva mellan 1700 och 2500 djur, för att inaveln inte skulle öka.

Fortfarande på mötet i går, hävdades det, att det helt obesläktade Tivedsparet, från sina tre kullar inte efterlämnat någon som nått vuxen ålder. Då är ju inte invandringen något tillskott.

När jag kom hem i går hade jag ett mejl från naturvårdsverket, som informerade om att där faktiskt är tre vuxna överlevande avkommor från Tivedsparet. Inte mycket kan någon tycka, men bara 25% av vargarna når vuxen ålder.

Trafiken, sjukdom och tjuvjakt tar sin tribut.

Det finns trots allt hopp, i närtid kan vi ha tre flockar med nytt blod, i vårt närområde.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Flanören utmed Tolken - 11 september 2021 13:43

  Lite stolt, gränsande till skryt. Tomaterna och Dahliorna skäms inte för sig. På bilden är det femte korgen som skördats. Däremellan en hel del till ge bort. Snackstomaterna(körsbörssorter) oräknade. Tomaterna ger bra i år, trots att näs...

Av Flanören utmed Tolken - 25 augusti 2021 11:55


  Budenovka tronar bakom en kull körsbärstomater. Från vänster: Helsing Junction musik,Cherio, Guldhumla, Rosa Humla, Cherokee, Black sherie, Indigo. Barnmorska är Sibiriskt guldpäron.   Varför denna uppmärksamhet för en tomat? Jo den ...

Av Flanören utmed Tolken - 15 oktober 2019 09:18

Redan förra året skulle vi ha gjort en tysk resa. Ett gäng PRO:are, som städslade Rolfs Flyg&Buss till Moseldalen. Men av det blev det intet. Hustrun hamnade i en sjukvårdssväng. Lyckligtvis avfärdade undersökningsresultaten våra farhågor. Det kan ...

Av Flanören utmed Tolken - 12 oktober 2019 08:25

Vi samlar på oss räkskal i frysen. Nu hade ett helt fack blivit fullt. Dags att göra fond. Fonden är fin till såser, soppor och grytor Två kilo räkskal, det blev att ta fram en av 10-litersgrytorna.   Morötter, lök, Purjolök, Tomat och Fän...

Av Flanören utmed Tolken - 24 augusti 2019 15:00

  Nu börjar plantorna göra skäl för kompost och gödsel. Gödsel både på flaska och i naturligt skick. Alla sorter utom en har gett mogen frukt hittills. Cherio, en busktomat ger så bra att man alltid kan ha tomater på bordet, från 15 juli. På b...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7 8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20 21
22
23
24
25
26
27 28 29
30
<<< November 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Kategori


Skapa flashcards