nabbsjuan

Alla inlägg under december 2014

Av Flanören utmed Tolken - 23 december 2014 06:33

 

Havreneken kom upp i går. Dock är bilden från ett tidigare år. Fåglarna är inte så aktiva i den. De väljer hellre frön från matarna. Egentligen bara Gulsparven som mera frekvent äter ur den. Julkortens röda Domherrar i neken, det är bara "på kort". Men det är trevligt med en nek.


Det här får bli vår julhälsning i år. Vi brukar både skicka och få en hel del julkort, men i år blir det inga, skickade. Dock strömmar det in en hel del. Vet inte riktigt varför det inte blev nåt skickat, men när vi kom på det var det så sent, att de förmodligen inte kommit fram förrän 29-30:de. Då är det ju ingen helg med det.

Nya tag inför ett annat år.


Inte mycket här hemma som varslar om julen. Ja, adventsstakar och lite ljusslingor, har ju kommit upp.

En Kvibille sheddarost och pepparkakor är väl det enda. Ja, och så dotterns hemgjorda julgodis, den lilla ransonen, eftersom vi ska åka bort.

Vi åker vid ettiden idag, till Röstånga. Kommer inte hem förän på annandagens kväl, efter att ha tagit vägen över Västra Frölunda, med barnafadern. Dottern och Max åker från Sätofta redan på juldagen, men han ville stanna en dag till.

Det ser ut att bli hyggligt väder, så vi packar ner lite för naturupplevelser. Söderåsens naturreservat börjar utanför dörren.

Ska bli riktigt skönt att få allt på ett fat.

Så det är bara att önska alla;

Ha de så gôtt i helgera.



Av Flanören utmed Tolken - 21 december 2014 10:04

Såg på AB:s nätupplaga, att två journalister på Uppdrag granskning köpts över till TV 4. Janne Josefsson sprutar eld. "Nu är det krig"

TV4:s "Kalla fakta" har ju varit ganska rumphugget, lite myndighetsgnäll, men de stora Elefanterna har de inte vågat ge sig på. De kanske är annonsörer och man sågar ju inte av den gren man sitter på.

Uppdrag granskning har ju radat upp Kristaller i TV-galorna, TV4 har fått avundsjukt titta på.


Är inte säker på att detta ger TV4 nån större fördel. De får två skickliga journalister att kanske göra mer av det de redan gör.

Föreställ er att Kalla fakta skulle ha granskat t.ex Telia Sonera på det sätt som UG gjort. Många annonsmiljoner som flugit sin kos. Än mindre vågar de ge sig på välfärdsföretagen i skatteparadisen. Annonsmiljoner kan ta en annan väg.


Uppdrag gransknings framgångar beror ju naturligtvis till en del på landets skickligaste grävare ibland journalistkåren, men ännu mer, att man arbetar i ett fritt och oberoende företag, som inte behöver konsultera marknads-och ekonomiavdelningen, innan man tillåts göra ett program.

Lite grand, som när TV4 köpte Peter Jide från SVT-sporten.

Blev ingen succé, med reklamavbrott på upploppet i skidtävlingar.

Han håller  bl.a på med breadandbutter-program i TV4 idag. Popsen på SVT tar hem priserna. Samma priser som var vikta åt Jide, när han arbetade i en fri och oberoende television.

 Slutligen kan man ju också förstå, att de inte har det så lätt i köpekalerna. Blir sällan bedömda på sina egna meriter, utan hela tiden jämförda med SVT, en jämförelse som gör deras egen sits ganska obekväm.

Jag gör samma sak, när jag gnäller över dumma amerikaner och städfejk i SVT. De programmen hade jag hellre sett att nån av köpekanalerna hade haft. Det borde SVT hålla sig för goda, att sända.

SVT:s program är ofta stilrena och korrekta, medan reklamkanalerna satsar på bjäfs och tingeltangel. I motsats till reklampengarna, så är det kvalitetskrav på licenspengarna.

Av Flanören utmed Tolken - 21 december 2014 07:18

 

Det är väl för mycket begärt, att det aviserade väderomslaget en bit in i julhelgen ska ge ovanstående resultat.

Några -grader och lite snö, som snabbt går bort igen.

Vi firade yngsta broderns 65-årsdag igår, mycket trevligt, där han stolt kunde visa upp ett precis skönjbart snötäcke, i ett norrläge.


De besegrade Allianspartierna har inga skrupler, när det gäller det fortsatta styret av Sverige, liksom i många kommuner och landsting/regioner.

I mitt siktfält ligger Riksdagen och Borås kommun.

Agerandet är detsamma, som följde det en manual.

Neka alla förhandlingsinviter, som inte innehåller deras villkor. Skylla på de rödgröna, föra att de inte "tar ansvar".

De har spekulerat i att SD, som det högerparti det är, skulle rösta fram Alliansens budgetförslag. Alla högtidliga utfästelser, att inte ge SD något inflytande är som bortblåsta.

När väl Alliansbudgeten är beslutad, då vill de förhandla!

Lövden får mycket kritik, för att han vill ha nyval. Det var ju inte så det skulle bli. Alliansen skulle ju bara ha en förhandlingsposition!

Hoppas att nyvalet slår tillbaka mot Alliansens taskspel. Mycket hårt. Egen rödgrön majoritet, skulle vara ett bra svar från väljarna.

I Borås sitter vi nu med en Alliansbudget, men rödgrönt styre. Här lade inte SD något eget budgetförlag, om det var deras egen vilja, eller efter påtryckningar från Alliansen, får vi väl aldrig reda på. Inte i närtid i alla fall.

Men det fick effekten, att det inte fanns något annat förslag än Alliansens, som motförslag till det rödgröna.

I Skåne röstade man ju bort Alliansbudgeten, i processen med att få fram ett motförslag.

Det gäller mycket för Alliansen, inte bara kommunalråds- och regeringstaburetter. De har ju uppdragsgivare , framför allt privata koncerner och riskkapitalister inom vård-skola-omsorg. De är hungriga och bryr sig inte särskilt om vad väljarna sagt, eller att ett land ska gå att styra, det är kontona i skatteparadisen som är prio ett.


Tyvärr är det inte lika lätt, att varken avgå eller ta till nyval i kommuner och landsting/regioner.

Än mera svårt blir det i Borås eftersom SD begärde och därmed fick proportionella val till nämnder och styrelser. Inte för att de tjänade på det, för det gjorde de inte, men de fick jävlas. En 12-timmars valprocedur förestod. Den halverades dock genom att valnämnden ställde upp med sin kapacitet, förtryckta valsedlar och en smidig valprocedur, lika väl som vana rösträknare.

Men det fick effekten, att de som är valda inte kan ersättas, utan lämnar tomma platser.


Det blir väl fortsättning efter helgerna.

Av Flanören utmed Tolken - 19 december 2014 09:24

 

Julfesten för två år sedan.

Tre Monsunare, jag och Wivi Anne Bogsjö flankeras av Stefan Felicijan och Helge Jonsson. Vi, Stefan, Helge och jag , jobbade ihop, sedan sent 60-tal, fram tills vi började droppa av som penionärer.

Wivi Anne jobbade som företagssköterska i många år. Inte på Monsun, men väl inom Kooperativa förbundet.

Stefan var en mycket aktiv fotbollsdomare i många år, trots att han med familjen drev en Pizzeria.

Helge var en duktig brottare och inte mindre duktig tränare i Borås Brottarklubb i många år.

Han visade mig vägen till klubben i mitten av 70-talet.


I eftermiddag är det julfest igen, i PRO Borås Centrum.

Bridgegänget är arrangörer men styrelsen och cafépersonalen är inbjudna.

Det blir en del julmat i förtid. Inte på långa vägar så mycket, som när det begav sig.

Valnämnden, Bingoalliansen, Parkers pensionärer och så nu PRO. Fyra julbord innan vi anträder det stora Skånska julbordet på Röstånga gästgiveri. Tre av måltiderna på Röstånga har julanknytning. Jullunch på julafton, stort Skånskt julbord på kvällen och förmodligen "rester" på juldagens lunch.

Men det verkar som att doppet i grytan dröjer till julafton. Har en del år inte kunnat låta bli att tjuvstarta, men i år har inte tillfälle getts.

En sak till, Bruna bönorna  lyser med sin frånvaro hittills. Det är ingen Skånsk tradition, så jag har litet hopp.


Tar med mig fyra olika egenkryddade vätskor till festen idag. Bara 20 cl. av varje, men tillräckligt för att kunna bjuda hugade. Pors, Hirkum Pirkum, Svart vinbär och min egen julebesk(37 cl.). Blandade besken i går kväll, med Malörts-och Kumminextrakt från 1991! Lite honung och det blev riktigt bra. De andra tre är från 2013. Verkar bli en bra årgång, men odryg.


Av Flanören utmed Tolken - 18 december 2014 08:03

 

Sen eller tidig? Potatisen var av den sena sorten, liksom bilden. Ganska länge sedan potatisen såg ut så här.

Under alla omständigheter, så är de uppätna nu.

Vi brukar inte sätta mer, än att vi hinner konsumera efter hand. I år gav de väldigt bra, så vi tog in en påse i höstas.


PRO-dag idag. Jag på expeditionen, hustrun i caféet. Sista veckan innan helgerna, sen stänger vi.

Det sista som sker är en julfest med mat och dryck, i morgon, ja även dans för dem som vill.

Sen blir det lite förrättningar under dagens lopp.

Havreneker som ska hämtas i Gånghester, en bror som fyller 65 på lördag och personalen i Sparrehus, som ska ha sina julgrupper.

Vi ska även uppvakta en 75-och en 85 åring på julfesten. De ska ju ha sitt.

När styrelsemedlemmarna fyller jämt, brukar jag ta ett par flaskor på lagret, i klädkammaren.


Sjuntorpsresa på lördag, alltså. Det ser vi fram emot.

Av Flanören utmed Tolken - 16 december 2014 07:24

 

Vid infarten till Puttgarten mötte oss den här synen, från tågfärjan, på väg till Toscana i maj 2012.

Tyskland ska aveckla kärnkraften, så det gäller att satsa på alternativen.

En ordentlig vindkraftspark, som ger ström som räcker ett tag.

Här hemma reageras det våldsamt för ett par tre snurror.

Mycket skrik för lite ull, sa kärringen som klippte suggan.


Har precis vinkat av hustrun. Hon fick ta en extradag i PRO-caféet. Det blir tre dagar i sträck, den här veckan, men sedan stänger vi till efter trettonhelgen.

Vi avslutar på fredag med en julfest tillsammans med våra Bridgare, styrelsen och cafédamerna.


Ingen vinter synes än, även om det var någon minusgrad vid tidningshämtningen. Blev lite is på bilrutorna, men precis, som den ensamma svalan inte gör nån sommar, så ger inte en isig vindruta nån vinter.



Av Flanören utmed Tolken - 15 december 2014 07:51

 

Ekorrarna har inte dykt upp ännu. De har väl hittat föda närmare skogen. De är dock välkommna när de än kommer.

Pigga och lite nyfikna är de ett trevligt inslag.


Snön som kom, är nästan helt borta. Idag regnade det när jag hämtade tidningen.

Tävlingen i går tog någon timme längre tid, än jag räknat med. Man hade missräknat sig på hur förhandslottningen skulle slå.

Det blev under alla omständigheter frejdig brottning. Killar och tjejer är blandade. I två viktklasser blev det tjejsegrare. De får välja fri stil och så här på nybörjarstadiet, blir det mer utslagsgivande än styrka. Nybörjarkillarna har oftast inte prövat på fri stil, i det här stadiet.

Julkakorna stod i ugnen när jag kom hem. Fyra formar.

Lite kul. Vi hade trätt om det skulle bli tre eller fyra formar. Jag, som bakat kakan de senaste åren, hävdade att det blir fyra formar. Hustrun hävdade att det blir tre.

När jag tittade in i ugnen, så stod där fyra formar...

(Men, det har hänt nån gång att även jag haft fel, det kommer jag alldeles säkert ihåg).


Jordfelsbrytaren fällde ut, flera gånger, härom kvällen. Vi gissade, att det var nåt med julbelysningen. Den går från tre kontakter. Vi kom fram till att det var Julgranen som falerade. Jodå, de andra två fungerar.

Tror att det kommit in fukt vid granen. Får torka ut det idag och skydda mot framtida fukt.

Så mycket enklare det blir om det är minusgrader på vintern!

Av Flanören utmed Tolken - 14 december 2014 07:25

 

Den har inte kommit än. Brukar behöva bli lite kallare, innan den dyker upp vid matningen.


Stenknäcken dök inte upp i går. Det kan ju i och för sig betyda vad som helst, men kommer den inte idag heller, så får man nog förmoda att den vandrat vidare.

Ska in till stan om en stund. BBK har nybörjartävling. Småbrottare från Sjuhäradsklubbarna samlas för en litet nappatag.

Hustrun förbereder Oskarskonditoriets julkaka, dubbel sats. Jag hinner nog hem till slutfasen.

Kollade almanackan i går kväll. Värst vad lugnt det blir helt plötsligt.


Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18 19
20
21
22
23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< December 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Kategori


Ovido - Quiz & Flashcards