nabbsjuan

Alla inlägg under maj 2014

Av Flanören utmed Tolken - 24 maj 2014 07:00

 

Inte riktigt skarp, egentligen mot mina principer att publicera tekniskt ofullständiga bilder. Men den här myran är stor. Jämför med Maskrosbladet. Knäppte precis före hon avvek. För liten bländaröppning gav för lång slutartid.


Vaknade till ett redigt åskväder vid fyratiden i morse. Två stycken, som ville ha uppmärksanhet. 12 mm i regnmätaren, när jag hämtade tidningen.


I övrigt börjar jag titta på yr.no:s 10-dygnsprognos för Östersund. Ska upp på ett möte med Övervakningskommittén för Interreg Sverige/Norge. Blir förmodligen det sista mötet i plenum. Programperioden är slut(2013), men de sent påbörjade projekten håller på in på 2016. Avslutningen blir förmodligen via gruppmejl.

Tar nattåget den 2 juni, med ankomst Östersund 06.35. Egentid  fram till middagen på kvällen den 3:dje. Känns nästan som den där tavlan som gick för 61 miljoner härom veckan. Sista måltiden med gänget.

Möte den 3:dje och nattåg hem 22.30 Det är så lugnt och gott att åka tåg. Lite präktig känner man sig också. Tiden har man ju.

Just nu är yr.no framme vid den 2:dre(avresedagen). 10 grader och molnigt, med några dagar innan med sol och dubbel temperatur. Hoppet är det sista som överger en.


Av Flanören utmed Tolken - 23 maj 2014 07:00

 

Har ruvat lite på den här bilden, sedan i onsdags, men kan inte låta bli att släppa den.

Ganska effektfull med frökapslarna i motljuset.

Av Flanören utmed Tolken - 22 maj 2014 09:45

Fick några minuter, så jag lägger ut  en del av dokumentationsbilderna.


               

 

Blommor och kryddväxter:

Spansk Körvel, har lakitsliknande smak på sina frön. Vacker när den blommar.

Kattmynta och Gulplister står i blom, med eller utan Humla.

Pion, Vallmo, Akleja och Blåklint(flerårig).

Fjäderpimpinell och Styvmorsviol. Styvmorsviolen har stått i kompost, så den är lite annorlunda än i diken och torrbackar. Vi hade en "fin" fru i området för några år sedan. Utanför vår tomt, konstaterade en moster till henne; "Här e de Skateblommer". hela imagen höll på att rämna.


       

Päronen igen.

Vindruvorna har knoppar, ovanligt många, för jag glömde att beskära i början av november. Men det blir att ockulera och kartrensa efter hand.

Krusbär och Vinbär artar sig bra.

             

Charlotten och Gul Lök artar sig bra. Det låga gröna som kommer inemellan? Jodå, det heter ogräs, gynnat av kompostjorden. Det myllar vi bort vid torka. Men först ska vi ta vara på Mariatistel och Gurkört. Våra ständiga följeslagare. Har man en gång haft dem, så återkommer de.

Gräslöken är riktigt vacker nu, med sina knoppar.

Vitlöken tuffar på och det blir skörd, sent i juli eller augusti. Varför jag snävat in Vitlöksbilden så mycket? Jo, jag har inte kört med trimmaren i gångarna på bägge sidor, så där är ett portpuri av traktens vanligaste ogräs.

I grund och botten stör det mig inte. För mig räknas det som ska i vas eller i magen. Det andra kan jag tål tills dess tid kommer.

Rabarberblom kan vara riktigt effektfull.

Potatis och Rabarber, förmodligen det vanligaste i trädgårdarna. Vi har redan skattat Rabarberna hårt, framför allt närmast kameran. 3 liter soppa, 3 kg. till saft, och några pajer. Nu står Chatney på tur. Sen får det väl bli mera saft och pajer. Senare lägger vi in i frysen, där de får vänta på att bli sylt och Marmelad, tillsammans med Jordgubbar eller Hallon. 50/50, pröva det!

Jag blev avbruten under redigeringen. En medlem ville ha information om PRO:s gruppförsäkring och sen hade jag gjort upp med vår studieorganisatör, att vi skulle regognocera i stadsparken inför tipspromenaderna.

Nu trycker jag i alla fall på "publicera". 


Av Flanören utmed Tolken - 22 maj 2014 08:49

 

Gick andra fotorundan för säsongen, på tomten i går kväll.

Jag brukar någon gång i månaden dokumentera läget. Gårdagens runda inspirerades av ett mycket trevligt SMS från min yngste bror m. fru. En liten lägesrapport bl.a I en gynnsammare klimatzoon, var bl.a potatisen redan kupad. Det har vi kvar, men å andra sidan, har vi bara satt sena potatisar i år.


På gårdagens runda, var jag bl.a intresserad av huir det gått med bär och frukt. Regnväder blandat med frostnätter är ju inte optimalt.

Jodå, Vinbär och krusbär växer till sig, det blir hygglig skörd.

På bilden ses ett antal "kart" av Päron. Förvånande, det ser ut att behövas kartgallring! Jag kan se minst 10 befruktade, (de mörkare). Av dem får det kanske vara fyra kvar, men gallringen väntar jag med tills de är c:a 2 cm. i diameter. Behåller de största som är bäst placerade.

Det största hotet nu, är fåglarna. Päronen mognar inte förrän i oktober, så i början av september får trädet svepas in i bärnät. Dumma fåglar, mest Nötskrikor och Skator, fastnar. Naturlig avgång.


Inlägget kommer lite sent idag. Kunde bara inte sitta vid datorn i morse, i det fina vädret. Kaffe och tidning på lilla altanen.

Det är ju PRO-dag idag, så det gällde att utnyttja tiden.

Min sista expeditionsdag för säsongen. Sommarlov till andra veckan i augusti.

Men det blir lite aktivitet ändå. Bl.a så har vi med början på måndag, fyra tipspromenader i Stadsparken.

Den välkände(i Borås) gamle sportjournalisten Leif Danielsson har hjälpt oss med frågorna.


Tror jag chansar i helgen och lägger Ärtor och Bönor mellan fuktigt papper. De kan sås 3-4 dagar senare och under växtväv ska de väl klara sig från både fåglar och ev. Järnnätter.


Potatisen, ja. Min bror hade redan kupat. Jag satte våra ganska djupt, efter förgroning. De är uppe och om någon vecka kan jag kupa, men inte så mycket. Har satt dem i tre av de fyra ytterkanterna av grönsakslandet. De växer bl.a i den älsta komposten. Vi har(hade) två högar, som är c:a 5 år gamla. Idag finns bara den ena högen kvar, men den ska också ut efter hand. Gamla kompostens tre fack, ska lämna plats åt en allé av Dahlior i pallkragar, ner till stora boden.

Projekt behöver man ha, även om projektet att lägga marksten runt huset, nu är inne på 10:de året!

Får väl se om det kan bli avslut i år. Unga, friska barnbarn, kanske är lösningen.


Av Flanören utmed Tolken - 21 maj 2014 07:00

 

Spindelväv och Backsippor hade samlat dagg i motljuset. Det blev frestande i morse, att föreviga dem.

Redan en liten stund senare hade ljuset lyst upp bakgrunden, så att effekten var borta.

Backsipporna är mycket lätta att föröka. Bara att dra av trådarna, när de blivit gråa. Sprid dem lite i jorden och kratta kring med fingrarna. Några veckor senare börjar man se lite grönt sticka upp och nästa vår är de klara att plantera om.


Av Flanören utmed Tolken - 20 maj 2014 07:00

 

En Humlebild idag igen. Maskrosorna sjunger på sista versen, men är väldigt populära bland Humlorna. Framför allt i solsken.


Heldag idag.

Först möte med Kommunala pensionärsrådet, Stadsdel Norr, sedan säsongens sista månadsmöte med PRO Centrum.

Vi ska diskutera förutsättningarna för PRO i framtiden, äta en vårbakelse till kaffet och lyssna på Henry Augustsson, en stor lokal entertainer. Bl.a så hörde och såg vi honom som Överste Pickering i en lokal uppsättning av My Fair Lady.

Om någon vecka börjar han spela med i Vita Hästen, likaledes lokalt.

Vi stänger vår expedition i Kristi Himmelfärdsveckan.

Sen är det sommarlov i drygt två månader.

Av Flanören utmed Tolken - 19 maj 2014 07:00

 

Det surrar i Vildapeln, framför allt när solen är framme.

Står man en stund och tittar och lyssnar, så kan man få en uppfattning om hur många olika Humlor och Blomflugor det finns.


Nu var det fuktigt ute när jag hämtade tidningen. Vi fick en del regn i går kväll. Det gör gott dit det kommer.

Bland det sista jag gjorde i går eftermiddag, var att byta ut Timjanen. Trodde jag hade 7-8 plantor från fjolårets sådd. Det visade sig vara 19!

Satte några i krukor också för att kunna ge bort. Det finns alltd de som vill ha.

Det känns som det är läge för inre tjänst idag. Lite för fuktigt ute.


Av Flanören utmed Tolken - 18 maj 2014 08:02

Badtemperatur, +13 grader, full sol.

Ljuden från sjön talar inte om allt.

Det var ganska hög aktivitet. Två Lommar simmade på lite försmädligt avstånd, men framför allt gjorde det starka solljuset dem svårfotade.

En Gräsandsfamilj, 8-10 ungar höll till i strandkanten vid ön.

En liten biologisk sensation simmade ut från vår badstrand. Grågås och Kanadagås hade fått 5 ungar! I fjol låg de och ruvade, men det blev inget. I år lyckades det tydligen bättre. Ska bli intressant att följa hur de uppfostrar dem, som Grågås eller Kandagås. Lite olika beteende och födosök.

Doppingarna ruvade på och har c:a 10 dagar kvar tills första ungen ska kläckas.

Utanför Doppingarna på ett litet rev, som lågvattnet blottat, håller ett Strandpiparpar på och förökar sig. De smälter in bra mellan stenarna och jag lyckades inte se var de hade boet.

Mellan Strandpiparen och Doppingarna, simmade en Kniphona, som tydligen behövde röra på sig mellan ruvandet. Lite mat behövde hon väl också.

Hukar lite när jag kommer. De har ungefär 10 dagar kvar till första kläckning.


   

Strandpiparen står på vakt. Säkert ligger den andre och ruvar mellan stenarna.


 

Tala om vägkorsning! Här har två arter lyckats föröka sig. Om de inte tagit hjälp av den egna arten. Vi får väl se. 


 

Undrar om den här Kniphonan har valt någon av de nyuppsatta holkarna?

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Kategori


Ovido - Quiz & Flashcards