nabbsjuan

Direktlänk till inlägg 31 oktober 2010

Askanäsrundan sista oktober 2010.

Av Flanören utmed Tolken - 31 oktober 2010 15:01

      

Det här har inte varit det mest lättarbetade jordbrukslandskapet. Åtskilliga kilometer stenmurar, vittnar om att ryggar har ömmat och armar värkt genom åren.


Askanäsrundan, är ett av våra promenadalternativ.

Den går genom ett skiftande landskap, granskog, ljusa bokskogspartier och ett avtagande jordbrukslandskap.


  

Karaktärsbilden för Askanäsrundan, en sammanhängande Bokskog. Den är som vackrast om våren, men hösten skäms inte heller för sig.


     

På sina ställen hänger lövträden ut som draperier. Hasseln har hyggligt behållt sin grönska, genom flera tuffa frostnätter.

    

      

Det börjar skvallra i lanskapet om att antalet mular och klövar är mindre nu än förr och på sina håll har de uteblivit helt de senaste åren. Dröjer säkert inte länge innan slyt gör sitt intåg.

Sluttningen på mittenbilden, kommer till våren att bjuda på en formidabel Visippsäng.



      

Gården Askanäs och deras granne, Bodins, ligger helt nära sjön, vackert så det förslår. Det är gårdar med många hus, ovan kan vi se Bodins jordkällare, med vagnslider ovanpå och Askanäs undantagsstuga.


      

Den rena skogen har även den sin tjusning. Rötter och stubbar, mjuka mosslandskap och byggnadskonst, som man kan undra om den överlever vintern.


      

Genom åren har man haft olika sätt, att informera på.

En milsten, var ju ett tidigt använt tecken. Vi snuddar vid en sockengräns, men även en kommungräns. Tvärred ligger i Ulricehamns kommun, Äspered i Borås stad.

Skyltarna in till vår by, förtäljer att man kommer in på Nabbaviksvägen om man svänger vänster. Vidare att området heter Nabben, det är privat väg och närmast marken en till saluskylt för en fastighet.


        

     

På stora vägen, mötte vi en granne, som med sin traktor, transporterade vedklyven till reparation, någonstans i Tvärred.

Mitt för vår stora avtagsväg, ligger en bondesåg.

Den tillhör Askanäs, men används inte numera.

Inger lever, men orkar inte, Åke Är död sedan några år.

Jag har själv köpt virke av Åke, sågat med en enkel klinga.


Hustrun stavade på hela tiden och har en princip, hon väntar inte på mig när jag fotar, då tappar hon rytmen. På det viset är jag ständigt på jakt i kapp henne och dagens målsättning, att sista gången vara i kapp på vår uppfart, grusades av några grannar som skördade granris till en blomsteraffär.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Flanören utmed Tolken - 11 september 2021 13:43

  Lite stolt, gränsande till skryt. Tomaterna och Dahliorna skäms inte för sig. På bilden är det femte korgen som skördats. Däremellan en hel del till ge bort. Snackstomaterna(körsbörssorter) oräknade. Tomaterna ger bra i år, trots att näs...

Av Flanören utmed Tolken - 25 augusti 2021 11:55


  Budenovka tronar bakom en kull körsbärstomater. Från vänster: Helsing Junction musik,Cherio, Guldhumla, Rosa Humla, Cherokee, Black sherie, Indigo. Barnmorska är Sibiriskt guldpäron.   Varför denna uppmärksamhet för en tomat? Jo den ...

Av Flanören utmed Tolken - 15 oktober 2019 09:18

Redan förra året skulle vi ha gjort en tysk resa. Ett gäng PRO:are, som städslade Rolfs Flyg&Buss till Moseldalen. Men av det blev det intet. Hustrun hamnade i en sjukvårdssväng. Lyckligtvis avfärdade undersökningsresultaten våra farhågor. Det kan ...

Av Flanören utmed Tolken - 12 oktober 2019 08:25

Vi samlar på oss räkskal i frysen. Nu hade ett helt fack blivit fullt. Dags att göra fond. Fonden är fin till såser, soppor och grytor Två kilo räkskal, det blev att ta fram en av 10-litersgrytorna.   Morötter, lök, Purjolök, Tomat och Fän...

Av Flanören utmed Tolken - 24 augusti 2019 15:00

  Nu börjar plantorna göra skäl för kompost och gödsel. Gödsel både på flaska och i naturligt skick. Alla sorter utom en har gett mogen frukt hittills. Cherio, en busktomat ger så bra att man alltid kan ha tomater på bordet, från 15 juli. På b...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Oktober 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Kategori


Ovido - Quiz & Flashcards