nabbsjuan

Direktlänk till inlägg 29 oktober 2009

Fikonmarmelad med lagerbärsblad

Av Flanören utmed Tolken - 29 oktober 2009 14:48

Såg att de hade fått in fäska blå fikon på Konsum i Dalsjöfors.

De är inte billiga.


Vi köpte betydligt billigare fikon, i Paris 2007.

I samma veva var vi på D Hillerins köksredskapsaffär.

Där blev det en ragugryta och en halvstor kastrull.

Vi hade köpt den mindre modellen året innan.


Eftersom det började bli en del att bära, så kom vi på att packa fikonen i kastrullerna.

Inte minst med tanke på hemrasan.

En stund senare kom vi till Muse DOrsay.


  

Hustrun, inne på museet, med "Fikonkassarna". 


Killen i garderoben undrade om vi hade några livsmedel i kassarna.

Nej, bara det som man tillreder i svarade vi!


Väl hemma gjorde vi storkok på nedanstående marmelad.

Vi har bara någon enda burk kvar, efter presentande, juklappande och inte minst egen konsumtion.


Den är outstanding till ost.


Tror det blir billigare att betala det högre priset här, än att åka till Paris för att köpa Fikon.


Ingridienser

1 kg rödaktiga färska fikon
1 citron, saften
800 g socker
8 färska lagerbärsblad eller 6 torkade



Gör så här:
Dag 1
Tvätta fikonen och ta bort fästet. Dela varje fikon i ca 6 bitar.
Pressa citronen.
Häll i citronsaft, fikon och socker i en syltgryta och koka upp alltsammans under omrörning.

OBS! Bara koka upp, så mycket att sockret smält.


Häll upp i en bunke och låt svalna. Täck med plastfilm och låt stå i kyl över natten.


Dag 2
Häll fikonen i en sil och låt sockerlagen rinna av.
Häll upp sockerlagen i syltgrytan och koka. Pensla ständigt grytans insida med en pensel doppad i kallt vatten för att förhindra sockerkristaller.
Koka till 112-114°. Eller gör ett sockerprov, se sockerkokning s.14
Tillsätt fikonmassan och lagerbärsbladen. Koka under ständig omrörning.
Skumma ytan med en sked. Pensla insidan av grytan då och då. När fikonen börjar bli transparenta och sylten håller samman bör den vara ca 105-106°.
Häll genast upp marmeladen på steriliserade burkar. Sätt på locken med en gång och vänd burkarna upp och ner.


Det blir ca 1500 g marmelad.


Det där med penslingen har jag inte uppfattat som livsviktigt.


För den som har Franska intressen, kommer det ett inlägg kl. 23 i kväll.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Flanören utmed Tolken - 11 september 2021 13:43

  Lite stolt, gränsande till skryt. Tomaterna och Dahliorna skäms inte för sig. På bilden är det femte korgen som skördats. Däremellan en hel del till ge bort. Snackstomaterna(körsbörssorter) oräknade. Tomaterna ger bra i år, trots att näs...

Av Flanören utmed Tolken - 25 augusti 2021 11:55


  Budenovka tronar bakom en kull körsbärstomater. Från vänster: Helsing Junction musik,Cherio, Guldhumla, Rosa Humla, Cherokee, Black sherie, Indigo. Barnmorska är Sibiriskt guldpäron.   Varför denna uppmärksamhet för en tomat? Jo den ...

Av Flanören utmed Tolken - 15 oktober 2019 09:18

Redan förra året skulle vi ha gjort en tysk resa. Ett gäng PRO:are, som städslade Rolfs Flyg&Buss till Moseldalen. Men av det blev det intet. Hustrun hamnade i en sjukvårdssväng. Lyckligtvis avfärdade undersökningsresultaten våra farhågor. Det kan ...

Av Flanören utmed Tolken - 12 oktober 2019 08:25

Vi samlar på oss räkskal i frysen. Nu hade ett helt fack blivit fullt. Dags att göra fond. Fonden är fin till såser, soppor och grytor Två kilo räkskal, det blev att ta fram en av 10-litersgrytorna.   Morötter, lök, Purjolök, Tomat och Fän...

Av Flanören utmed Tolken - 24 augusti 2019 15:00

  Nu börjar plantorna göra skäl för kompost och gödsel. Gödsel både på flaska och i naturligt skick. Alla sorter utom en har gett mogen frukt hittills. Cherio, en busktomat ger så bra att man alltid kan ha tomater på bordet, från 15 juli. På b...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12
13 14 15 16
17
18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Oktober 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Kategori


Ovido - Quiz & Flashcards